Der findes stadig en masse manuelle maskiner, og de befinder sig ikke bare på et museum, men indgår faktisk i moderne handelssituationer. Se bare her: https://www.thybotech.dk/maskinliste.aspx

Selvfølgelig er der sket en udvikling i mange af de maskiner, som vi bruger nu om dage, men hvis man tror, at man altid går efter at lave manuelle maskiner til automatiske maskiner, så tager man fejl.

Mange mennesker har været bange for, at robotter løbende vil overtage alle menneskers arbejde, og det er da klart, at den slags er sket for mange individer, hvis arbejdsindsatsen da ikke i forvejen var blevet udliciteret til udlandet.

Men der vil altid være brug for den menneskelige intuition, som man ikke kan programmere ind i maskiner endnu, og det kommer nok til at tage mange år at gøre robotter intuitive, uden at det minder om en programmering.

Manuelle maskiner skal derfor stadig bruges i mange henseender, hvor man bruger dem helt ned til det små, hvor man skal bruge redskaber som hjælp til at lave noget fint håndarbejde.

Men de kommer også på spil, når man skal lave noget gigantisk arbejde, hvor maskinerne kan klare det i større omfang, end hvad man kunne gøre det med hænderne selv.

Men den slags kræver også kontrol via mennesker, der så kan koordinere, uddelegere med videre, hvad der skal ske, hvor længe og hvor meget – og ikke mindst bryde ind, hvis der er tegn på, at noget er ved at gå galt.

Her kommer robotterne os stadig ikke i forkøbet, og det er vores påstand, at selv hvis robotter bliver virkelig intelligent, så vil der altid være brug for mennesker til at tage sig af specifikke opgaver, som robotter og maskiner immervæk ikke kan klare.

Og ellers er det måske blot at se frem til en tid, hvor vi ikke skal lave andet end det, vi gider, fordi robotterne klarer det for os.