Hvis du overvejer at gå fra at leje til at eje en bolig, viser historikken, at det vil være en god investering. Det vil dog først være en god investering, når du har betalt hele huset ud.

Derfor kræver det, at du køber en bolig som passer ind i din økonomi både nu og i fremtiden. Derfor vælger langt de fleste at få lagt et budget som viser de udgifter og omkostninger der er forbundet med ens bolig. Det er ikke kun lånet i banken og realkreditinstituttet der skal tages højde for. Der kommer både forbrugsomkostninger, forsikringer samt forskellige skat du skal betale for at eje en bolig. Det kalder vi for boligskat. Det skal du betale uanset om du ejer en lejlighed, et rækkehus, hus eller sommerhus. 

Hvad skal du betale i boligskat?

Boligskatten dækker over flere skattebetalinger, som vil komme i løbet af året, når du ejer en ejendom og en grund. Boligskatten dækker blandt andet over ejendomsværdiskat og ejendomsskat. Det er nogle der kommer til at forveksle de to forskellige skattebetalinger, hvorfor vi her vil udrede, hvad de hver især dækker over. 

Ejendomsværdiskat

Hvis vi starter med ejendomsværdiskatten. Det er en skat som du skal betale til staten hvert år for at være boligejer. Her bliver der opgjort en offentlig ejendomsvurdering af grunden med bygninger på. Den samlede værdi skal du betale 1 % af hvert år i ejendomsskat. Hvis værdien overstiger 3.040.000 kr., skal du betale 3 %. 

Ejendomsskat

Herudover kommer ejendomsskatten, som måske nogle bedre kender som grundskyld. Det er en direkte skattebetaling til den lokale kommune, som du er bosat i. Her betaler du en fastsat promille ud fra, hvad grunden bliver vurderet til at have af værdi. Promillen er forskellige fra kommune til kommune. Du kan forvente at opkrævningen kommer af to rater i løbet af året. 

Bliv klogere på at forstå hvad du skal betale i boligskat.