Måske har du hørt om grundstoffet radon. Måske har du også hørt at det findes i mange danske hjem især i etplans huse i det østlige Danmark. Har du hørt om radon har du sikkert også hørt at stoffet er farligt for levende mennesker. Radon udgør den næstmest hyppige årsag til lungekræft hos voksne mennesker. Og samtidig kædes radon sammen med udvikling af leukæmi hos spædbørn.

Det er således ikke så mærkeligt at sundheds myndighederne har øget fokus på radon i disse år hvor der opføres flere og flere etplans familie boliger i Danmark, uden kælder og med fundamentet placeret direkte på jorden. I det følgende vil du kunne læse en kort forklaring på hvorfor radon udgør en helbredsmæssig risiko for dig og for din familie.

Hvad er radon – og hvorfor er det farligt?

Radon er et grundstof i gas form, som opstår i forbindelse med at radium henfalder. Radium er et andet grundstof som findes i undergrunden, og som er radioaktivt og som derfor henfalder – ganske som du lærte om i fysik timerne i skolen.

Herved frigives radon gassen, som naturligt søger opad mod jordens overflade. Støder den her på et beton fundament vil den søge at komme ind gennem revner og sprækker. Når radon først er kommet ind i huset vil den få svært ved at komme ud igen. I stedet vil den binde sig til partikler i eksempelvis støv, som mennesker indånder. Det, der i denne anledning er farligt, er de såkaldte radon døtre – atomer som frigives når radon henfalder. De udsender nemlig en kort varig alfa stråling som kan ødelægge vævet i lungerne.

Derfor bør du sikre dig at radon niveauerne i dit hjem ligger under grænse værdien. Dette kan du gøre ved selv at foretage radon måling. Bestil en radon måleboks på radonhuset.dk