Er du træt af at ”fyre for spurvene”, fordi du ikke kan holde dit indeklima ud medmindre der altid er åbne vinduer? Så skulle du overveje at få installeret et smart genvexanlæg.

Hvad er et genvexanlæg?

Et genvex – eller genveks – anlæg er det, som også kaldes et varmegenvindings anlæg. Et genvexanlæg overfører varme energien i den varme luft, som suges ud af din bolig, til den kølige luft uden for boligen. Denne friske luft blæses så ind i boligen, og sørger herved for et bedre og sundere indeklima. Luften opvarmes ved hjælp af en såkaldt varmeveksler, hvori de to luft strømme med forskellige temperaturer glider tæt forbi hinanden.

Luftstrømmende er kun adskilt af tynde metalplader. På den måde overføres varmen til den friske luft. Med et genvexanlæg behøver du således ikke at lukke varmen ud ved udluftning for at få frisk luft ind i boligen om vinteren. Denne varmeveksler er bygget ind i en boks, som placeres i lofthøjde. Herfra kan luft suges ind og blæses ud gennem rør i taget. Et genvexanlæg kan kombineres med en luft til vand varmepumpe, og således også bruges til at opvarme brugsvand og cirkulations vand i huset.

Hvorfor skal jeg investere i et genvexanlæg?

Et genvexanlæg kan komme til at repræsentere en stor besparelse på dit varme budget, idet du ”genbruger” varmen, som så ikke går til spilde. Samtidig med, at du sparer penge, skåner du også miljø og klima, da dette er en særdeles effektiv løsning i forhold til opvarmning og ventilering af dit hjem. Dit indeklima bliver markant bedre, uden at du behøver konstant at lufte ud – og luft fugtigheden holdes nede. Og om sommeren kan dit genvexanlæg bruges som kølende air condition i stedet for opvarmning af boligen.

Du kan læse mere om de smarte og miljøvenlige genvexanlæg på byg.agx.dk